Hvorfor hader vi vores kroppe?

I disse år er ordet body shaming opstået, som har fået en kæmpe modreaktion på de sociale medier, hvor stærke profiler slår et slag for selvkærlighed og selvaccept - hylder forskellige kroppe. Aldrig har vi set så mange letpåklædte kvinder med former, ar, strækmærker, deller, kruset hår, bløde lår, appelsinhud mv..
Her kommer vægttab og mental træning også ind.
Du kan sagtens udregne din BMI og tabe dig til din ideal vægt - men hvis du ikke får hovedet med, så holder vægttabet ikke.
Hvem siger også at idealvægten er din billet til kropslykke og selvkærlighed?
Det jeg mener er, at det er vigtigt at arbejde med dit selvbillede og selvkærligheden. Måske er lykken ikke at veje 65 kg, men måske 80 kg.
65 kg er ikke altid lig med sundhed. Hvis din selvkærlighed og kropstilfredshed er 80 kg, hvor du har overskud til motion, sund kost, selvkærlighed, ingen stress, ingen yoyo vægt og balance, så er din krop sundere på det vægtleje end ved 65 kg uden motion, mellemsund kost, stress, yoyo vægt, tristhed mv.
Jeg siger ikke at fedme er sundt, men mit budskab er, at vægten ikke altid fortæller om du er sund og glad. Og måske er din krop ikke skabt til at veje 65 kg.
Your body, your feeling, your selflove.
Se din krop i det store billede.
Men hvorfor er det, vi hader vores kroppe?
Kort: Fordi vi på daglig basis mødes af idealbilleder, nedsættende bemærkninger og holdninger fra andre.
Interessen for kroppen - og især kvindekroppen - er ikke noget nyt. Det er fra naturens side et signal om en sund og stærk krop, hvis man er slank og muskuløs. Kroppen er siden tidernes morgen blev skulptureret og malet og i dag fylder den på de sociale medier, i modebranchen og i blade/magasiner. Det ydre er i fokus og vi bruger kæmpe summer penge på det ydre.
Kroppen skal være perfekt
For mange er kroppen et projekt, hvor der skabes status ud fra formen, påklædningen, kosten og materielle ting som skaber status. Vi ser op til bloggere, influencers, kendte og personer i omgangskredsen, som er smarte og sunde. Vi sammenligner os med disse personer og vil gerne opnå det samme. Vi bruger derfor oceaner at energi og penge på større læber, fladere mave, økologi, striber i håret, fitness abonnement, dyrt tøj, 20 par sko, kunstige negle, rigtigt boliginteriør og ansigtsbehandlinger.
Vi søger lykken og status.
Men er det dét du vil?
Og er det dét du får ud af kampen? Bliver du stresset i søgen efter det perfekte? Og hvad er det perfekte for dig?
Vi bedømmer hinanden og er vores egen største kritiker.
Kroppen er et tempel, som skal stå knivskarpt.
Eller skal den det? Bliver du lykkeligere af at træne 5 timer om ugen for at have en sixpack?
Kroppen betyder magt og bedømmelse
Body-shaming er et udtryk for en magtfuld bedømmelses kultur. Nogen mener, at de har ret til at dømme andre pga. en krop med deller eller kjolen fra sidste sæson.
Modebranchen, reklamer og de sociale medier har åbnet op for en evig debat om kropsidealer, fordi de sætter standarder som er nærmest umulige at leve op til.
Kropsidealer og bedømmelseskulturen fylder meget ved kvinder, som sammenligner sig og bedømmer andre i det offentlige rum.
Men er det vigtigste ikke at være tilfreds med sig selv? Og er man uintelligent hvis man er tyk?
Er tykke mennesker dårligere personer end slanke?
Mangfoldighed skal der til...
Hurra for mangfoldighed og hurra for dig og din krop.
I dag er modebranchen ved at slække på kropsidealerne og plus size modeller på vej ind.
Vidste du for resten at den gennemsnitlige danske kvinde er en størrelse 44?
Så kære læser..
Måske skal dit fokus på vægttabsrejsen ikke være 65 kg eller størrelse 38.
Måske skal dit fokus være, at lande på den vægt, hvor du er glad, i balance og har friheden til bevægelse og fylder din krop med gode råvarer.
Sundhed er mange ting - vægten og BMI er bare tal.
Opsæt delmål og mål som rummer mere en et tal.
Og elsk så din krop, fordi den er fantastisk.
Forlad din kommentar