Fri fragt over 350 kr.🧨

Kost

Hvad gør kosterstatning?

Kosterstatningen er godkendt som en fødevare, du kan erstatte alle dine måltider med. Kosterstatning indeholder alt, hvad kroppen har brug for af vitaminer, mineraler, proteiner, kostfibre, kulhydrater og fedt. Når du gør det korrekt, vil du tømme kroppens glykogen (sukker) depoter, hvorefter kroppen selv må producere sukkerstoffer til energi. Dermed er du i den attraktive ketogene zone, hvor kroppens frie fedstyrer spaltes til sukkerstoffer, som du dermed bruger som energi. 

Fordele: 

  • Du får et hurtigt og sikkert vægttab, hvor det er fedtet, du forbrænder (ketose).
  • Nemme måltider, hvor kroppen får det, den har behov for.
  • Du bliver hurtigere i stand til at dyrke motion, hvis din vægt forhindrer dig i at bevæge dig pga. overbelastede knæ, hofter eller lignende.
  • Du har mere tid til at fokusere på andre og måske mere vigtige udfordringer i forhold til dit vægttab. F.eks. dine vaner, tanker eller lignende.
  • Meget enkel og let at lave og bruge og vil give dig overskud til at arbejde med dine mål og vaner i perioden, hvor du ikke skal tænke på madlavning.
  • Du vil hurtigt komme ud af en evt. sukkerafhængighed, fordi dit blodsukker hurtigt stabiliseres.
  • Kan du ikke dyrke motion, vil du alligevel være sikker på et vægttab, når anvisningen følges.
  • Forskning viser gavnlig effekt med kosterstatning i forhold til diabetes 2 og vægttab.

Hvad er ketose?

Ketose er den tilstand din krop træder ind i når der ikke er nogle kulhydrater i muskler og organer at forbrænde. Kroppen vil i stedet omdanne fedtsyrer til ketonstoffer. Denne proces er den mest effektive måde at tabe sig rigtigt på – dit vægttab bliver et fedttab!

Kroppens lagre af glukose (sukker) vil blive tømt i løbet af 2-4 dage når du spiser få kulhydrater. Det betyder at der går op til 4 dage inden du er i ketose. Herefter går det hurtigt med at forbrænde fedt. Alle de optimale betingelser er til stede for dit fedttab.

Når vi spiser kulhydrater vil disse via en proces i mave og tarmsystemer omdannes til glukose. Glukosen overføres via tarmsystemet til blodet og ved hjælp af hormonet insulin bliver det lagret i muskler og lever, så vi dermed har et lager af energi, som hurtigt kan frigøres når behovet opstår. Dette behov kommer når du pludselig belaster musklerne, f.eks. ved løb, havearbejde eller andre former for aktivitet.

Hvad er hurtige og langsomme kulhydrater?

De fleste af os har en opfattelse af at kulhydrater er farlige specielt når man vil tabe sig. Men det er vigtigt at være bevidst om, at der er meget stor forskel på kulhydrater og hvordan de påvirker din krop. Kulhydrater omdannes til glukose når de er fordøjet. Glukose er vores krops benzin, brændstof til vores energi og hjerne. Kulhydrater opdeles i tre grupper: De hurtigt optagelige, de moderat optagelige og de langsomt optagelige. Når du vil lave vægttab skal du holde dig fra de hurtigt optagelige kulhydrater som du finder i eksempelvis sukker, lyst brød, sodavand, energidrikke, slik, kager og is. De langsomt optagelige kulhydrater er gode da de ikke påvirker dit blodsukker så voldsomt og dem finder du i eksempelvis grøntsager, groft rugbrød, nødder, havregryn, linser og kikærter.

Hvordan finder jeg stop knappen?

De fleste af os har lidt ekstra på sidebenene fordi vi ikke rigtigt har styr på vores ”stop-knap” når vi spiser. Det betyder at vores øjne faktisk er mere sultne end vores mave og så ender vi med at spise mere end vores krop har behov for. Hvis man vil genvinde kontrollen over sin ”stop-knap” er der flere teknikker man kan bruge. Hos IDUVA har vi et begreb vi kalder ”den bevidste spiser”, hvor man hver gang man sætter sig ned for at spise på forhånd har aftalt med sig selv, hvor meget man vil spise til det måltid. Så er det meget nemmere at holde fast. Et andet trick man kan bruge er når man er færdig med sin første portion, så venter man lige 10 minutter og mærker efter om man i virkeligheden er mere sulten eller man faktisk er blevet mæt.

Stabilt blodsukker

Hvorfor er det så vigtigt at man har et stabilt blodsukker? Jo mere dit blodsukker svinger desto sværere vil du have ved at tabe dig og det er derfor man skal holde sig fra de hurtige kulhydrater som banker dit blodsukker i vejret. Når dit blodsukker er højt frigiver kroppen insulin til blodet som skal transportere glukosen ud til dine muskler og organer og der er jo smart nok. Problemet er blot at når du har en høj produktion af insulin kan du ikke forbrænde fedt og det er jo lige nøjagtig det vi gerne vil i et vægttab.